樂古Nakuz

標題: 《樂古Nakuzx彩虹冒險》『眾生懷彩の影圖回憶活動』 [打印本頁]

作者: kit06    時間: 19-4-2009 02:27
標題: 《樂古Nakuzx彩虹冒險》『眾生懷彩の影圖回憶活動』

[like]THANKS![/like]   

時間是快逝的,不知不覺間彩虹冒險已經離開了我們超過二年的歲月,可能在我們有生之年都未能看到台彩光輝重現的一天,也可能到最後會沒有人認識這個遊戲。但是有著我們一天,就總會記起曾經有過這麼一個令人愛惜的遊戲,有過這麼一群團結的玩家!為了再次集結我們台彩玩家的力量,本版破天荒舉辦名為『眾生懷彩の影圖回憶活動』

(歡迎您們將這裡作為一個回憶)

活動名稱:眾生懷彩の影圖回憶活動
活動對象:所有懷念台彩的玩家
活動日期:即日起 至 沈睡的大地女神甦醒(?)
活動內容:是次活動供各會員發佈任何於台彩中自身拍攝的影圖,範圍包括台彩官網的個人角色資料、所有以往在遊戲中截下的圖片及影片
等,並加上您們的心聲,最後於本帖依以下格式發出即有機會取得樂點!

※所有能保留至今的影圖確實是一件不容易的事,相片很有可能已因某些原因消失了。但是希望各位盡力去尋覓以往所有的回憶,例如搜尋
自己在彩虹冒險版發過的帖子、或登入官網拍下遊戲角色的個人資料等等,如果仍未能尋回或未能成功登入者都歡迎到置頂的簽名帖留言!

樂古帳號:
台彩角色:
我的心聲:
影圖回憶

注意事項※
照片或影片中不得附有任何不雅內容,否則會被刪除處理。
● 上載空間由各位自行決定,樂古空間或其他免費空間均可 (如http://flickr.com/http://xs.to/等)
● 本帖謝絕一切以外的言論,如有任何疑問請到本版指定聊天室發表!
● 論壇管理員、超級版主及本版版主保留本活動的最終解釋權。

作者: 殺手.銘    時間: 19-4-2009 15:13

樂古帳號:殺手.銘
台彩角色:殺手.銘
我的心聲:台彩不知不覺地離開我們二百多天了,彩虹中,我認識了很多朋友,戰友,知己, 唉 如今已成回憶~~
真的太不捨得彩虹了,我的第一隻online game , 我最愛的Game,我每天花最多時間在的Game 也是他 , 可惜 昨天的風光已經不在了....
影圖回憶

作者: 〥逆天`而行′    時間: 19-4-2009 21:25
樂古帳號:〥逆天`而行′
台彩角色:〝明年今日」
我的心聲:
以前的台彩,伺服器經常死掉,不然就很慢!每逄與台灣人交戰時,總生氣!畫面上看到站在這裡,打也又不扣!對著風劍9頂降的台灣玩家,我不禁說了兩三句香港的特式語言……那時的香港玩家,對台灣玩家抗拒實在很大,舊手比較清楚,車輪戰、決戰模式那些的房名開始總是打上:「禁台」。
更多:http://nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3602986
影圖回憶
[youtube]TCUuWRh0sC4[/youtube]

作者: 一切已過§龍仔    時間: 20-4-2009 16:02

樂古帳號:一切已過§龍仔
台彩角色:九◎紋●龍
我的心聲:個陣好開心架/.\成日同人玩車輪/團戰
                     成日都秒殺人既a_a
                     得閒就去搵下水魚
                     真係好懷念!
影圖回憶

作者: ‵°血ξ﹢    時間: 20-4-2009 20:24
樂古帳號:‵°血ξ﹢
台彩角色:‵°血ξ﹢

我的心聲:好懷念彩虹呢''我記得最初接觸彩虹時是小4''當時都有好多fd玩彩虹架''去到小5我先真正玩彩虹''我仲記得果時d頻都有好多人下''去到小5的下學期我覺得自己太廢了''我便走了去收卡''但當時依然很廢呢.之後便苦練技術''中途轉了很多不同的ac呢''直到上年中1..我的技術終於提升了呢''但在彩虹依然是個無名小卒呢''
影圖回憶:因為之前換過電腦''所以冇晒d相''得返e張...

作者: ivan_0127    時間: 20-4-2009 23:13
樂古帳號:ivan_0127
台彩角色:
夜來風雨聲〞
我的心聲:過去就讓他成為過去吧
影圖回憶:亂cut 好多圖都唔見左

作者: loyiuchung    時間: 20-4-2009 23:47

樂古帳號:loyiuchung
台彩角色:
tom62.卍次│郎卍
我的心聲:以前日日玩...e家..唉..好想佢會有重開既一日.
影圖回憶:呢d..個9盾吾係我架.要勁俾大家睇下.其他都係我架.

作者: ξ★斬逝°×    時間: 21-4-2009 12:38

樂古帳號:★斬逝°×
台彩角色:噩夢〞
我的心聲:雖然最後有不如意的事情發生,可是我對於此遊戲的情還是不減.可能你地伯誤會我.  希望  [再見亦是朋友] msn封左我果D,我都唔冀望你會開番我,但是希望不能做朋友,也不要做敵人.事情都過去了,難道誤會還要一直留下去?  考完會考再加字
影圖回憶:

ball wind.jpg (62.08 KB, 下載次數: 93)

ball wind.jpg

sp1224_7 (2).jpg (206.92 KB, 下載次數: 86)

sp1224_7 (2).jpg

作者: wuheison    時間: 21-4-2009 13:29

樂古帳號:wuheison
台彩角色:wuheison
我的心聲:彩虹係我玩過咁多game入面最有趣ge game,亦係我第一隻online game
                  升lv game周圍都係
                  但係e家真係搵唔返好似彩虹咁ge休閒game

我係彩虹ge fd唔多,識我ge人都唔多
                 因為我係彩虹打唔到中文,又唔常on

不過都有好多記憶係li隻game裏面
                 唔只係虛擬,重係現實
                 當初玩彩虹係因為有好多同學玩
                 之前日日返學同同學上堂開彩虹討論區
                 真係好搞野XD
                 總之想表達ge野真係講唔晒…
影圖回憶:其實之前都post過d以前ge相係貼圖區
                 不過好快比人lock左 T.T= =
                  e家搵唔返…
                 但係都要post多次!!
                 希望有人睇下la~

li張係好耐之前下
留意左上,係5頻黎
應該係卡拉時代
得時打卡ok難
有666裝同人pk綽綽有餘
見到7裝覺得係勁人
見到9裝有如見神

神呀

星月好高lv@@

第一個7裝^^

個時升lv唔易
打任5都幾有挑戰性嫁~
一班集牌軍一齊打
打王個時好緊張
又有輸又有贏
有時可能重好玩過同人pk

d人都係想打上5頻洗卡升裝
大部份人都係紫鑽
打任有一萬經
開心到彈起~

打卡難
每日入頻抽卡係算主要ge收入來源(估唔到呢…)
d人抽到5張好多都會post黎晒命(其實係呃post)
我都唔例外~~話說上5頻抽會多d - -

好多以前ge相都唔見晒
貼返d近d ge~
躲雪球其實係我最鐘意玩ge小遊戲
有9m經^^

自己會佔頻好開心…一齊打300

好多…囧
\

好痛…

唔見左d頻呀…

我的最愛角色─水男

外掛男呀~

洗卡
係我同細路係食緊飯or無心機玩ge時候做ge野
好處─ 唔洗點理,可以掛下,去d無人頻到佔左佢

賽跑

貼住咁多先~^^

作者: dog_pat_pat123    時間: 21-4-2009 22:37
洗過機黎
之前玩又冇乜點影
so得d裝
仲要死圖= =
又要廢裝
多左少少時間玩佢就..
樂古帳號:dog_pat_pat123
台彩角色:DogJustin
我的心聲:佢close個陣我岩岩玩到月亮2
     人地第一隻online就係幫襯佢
     岩岩又收左隻無限綠寵
     仲想做商人〔可能有d無能〕賺卡
     換隻紅寵
     人地岩岩有風劍8次降
     仲未有8頂裝
     魔8又未收到
     其實我覺得成隻game個idea幾好架
     玩法又特別 只係map好似唔多夠-3-
     我都問過我班d人 好多人都有玩..
     但係好似只有我玩到最後
     想玩韓架 但係又怕佢亂碼同埋唔識睇
     真係好可惜..
影圖回憶

作者: 。小索。    時間: 22-4-2009 00:08

樂古帳號:。小索。
台彩角色:。小索。
我的心聲:雖然台彩離我而去已二百幾日,但係我日日"都好懷念台彩惜日的風彩,同埋我的朋友=[[亦有好多玩玩下無on ge人
我覺得韓彩與台彩有很大的分別喲.......:"
影圖回憶:

作者: 馭影靈風    時間: 22-4-2009 01:28
..。・゚・(つД`)・゚・。...<台彩的圖我很久就刪了,看到這活動好想哭
作者: ☆佩佩★    時間: 22-4-2009 09:08
樂古帳號:☆佩佩★
台彩角色:╭☆佩佩★
我的心聲:我都玩左台彩好耐~耐到都唔記得自己由幾時開始玩

最鍾意就係玩雪>w<
                 最驚就係要同人打=.="
                 就算真係要打人~我多數玩爆魔=.="
                 個時每日都會on彩虹~玩一場雪有時可以玩幾粒鐘@@
                 但係一d都唔覺得悶~因為有一大班朋友一齊玩>w<
                 真係好後悔當時唔影多d相~.~
                 我個花名仙貝係婆婆幫我改>w<
                 唔知婆婆佢依家點呢......
影圖回憶

公會成員已經得9個=.="

依張係佩佩同哥哥ge唯一一張合照.....

作者: 偷渡大陸喱    時間: 23-4-2009 16:20

樂古帳號:
台彩角色:
我的心聲:

唉...好掛住台彩呀,,,[[bao_13]]
就算我轉左咩GAME...都仲好想玩返!!!
因為始終都係我最鍾意既一隻online
又係靠裝靠技術既game,雖然我地成日話人地台狗...等等..
但都嘈得好有樂趣!!!

但係...呢家想嘈都沒機會了!!!!
我們現在只能變成回憶!!!不能再想像...但願台彩重現。[[bao_33]]
呢隻game不止係一隻最好玩既online,最巧合的是
我般家,換電腦,識到最好的朋友,都是開始玩彩虹的第一天..但是
現在般家,換電腦,最好的朋友,都是在彩虹消失的最後一天沒了!!!
不但能給我美好的回憶[[bao_28]],還能記下我這多年來的重大事情!!
彩虹冒險...這名字的彩虹,就如真實的彩虹一樣,到了看見的時候,就好像得到了
人生最好的時候[[bao_30]] ,但在消失時...你會感到很難受....[[onion_54]]
  希望台彩早日重現/建立一個新的港彩[[onion_48]]

影圖回憶

作者: boby125    時間: 23-4-2009 18:57
樂古帳號:boby125
台彩角色:boby125
我的心聲:呢隻Game就算唔玩,拎黎吹水都唔錯-___-
影圖回憶

作者: 拳王洛奇    時間: 23-4-2009 19:47
樂古帳號:拳王洛奇
台彩帳號:拳王∞洛奇/yu986yu
我的心聲:現在中二,至小5開始跟朋友玩彩虹冒險,後來不足半年,朋友都退出江湖,跟彩虹三年了
風風雨雨經過不少,由低裝至勁裝,其中失敗過,記得土弓7係我自己合成的
其他都係用卡收番黎,
我每一開彩虹,就有一種感覺,帶我去左一個童真世界,彩虹真係一個好好,好好既online,
每日睇住自己d--F8,都好開心,即使自己d裝係廢定係勁,係戰場上既實力,我過去既朋友,師傅同徒弟都
多不勝數,一個我最好既朋友(你係幽靈)佢一年前退出啦,佢永遠都陪我出生入死,
e+,求求樓主一件事 你有佢消息嗎,半年彩虹冒險結束營業,彩虹玩家都好驚訝,就好似國家總統退下一樣
半年至e+都發過唔少既信件比猿人在線,都冇回應,
我就係等呢一日,等樓主你有所行動

我既裝
風999\劍 頂降

火999\杖 次降 火垂防2.5秒 29%
土999\丫次傷45% 土鞋 隱3秒 29%
水098\劍9頂傷 鞋  加6秒30%
16000水卡
各下技術還好  從不昆人
鐘意洗卡 去交流識朋友
鐘意隼,水男,查洛,露西,卡拉

sorry我冇留下自己既回憶  係我腦中永遠係到
如果有玩家有緣同我共同過 而有影下我的話 請放上網給我看
等我回憶一下童真既感覺
這次 同各位知心人講出心地話 有時發覺電腦上冇左彩虹
心裹有道氣..............有時其他online都唔想玩
我希望樓主你帶領我地d彩虹玩家有所行動,我希望可以為彩虹出番一分力

yahoo-jeff1c30@yahoo.com.hk
msn-jeff1c30@hotmail.com.hk

有我友人 (你係幽靈)消息 可以send比我
樓主:
   簽名會唔係幾實際,或者約d彩虹玩家出黎傾下傾下跟住下來做咩

彩虹玩家拳王∞洛奇致上---

作者: ∫桂×詩音﹢    時間: 23-4-2009 20:45
樂古帳號:∫桂×詩音﹢
台彩角色:‵°痕ξ﹢
我的心聲:我由小6便開始玩彩虹''直到上年中3..彩虹汁了...幾經辛苦賣掉的裝備..最後還是令大家一係所有''..快感謝我吧''     

以上都是爛gag...接著下來才是真正的心聲''
彩虹的完結..都在大家心中''留下一道強頑的遺憾....雖然已成過去...但大家心中留下深刻的回憶!!彩虹安息吧!!''
影圖回憶:
作者: ∼香B∼    時間: 24-4-2009 07:39
樂古帳號:[望下左邊]
台彩角色:天羽.飛度
我的心聲:有了彩虹的日子是美好的,失去彩虹的日子是灰暗     的.預祝老周考到好的大學!
影圖回憶

作者: 呀晉    時間: 24-4-2009 22:03

nakuz名:呀晉
台彩名:俠家..晉        竹葉青        呀晉
心聲:我仲好記得當時沉迷彩虹ga程度,係咁買卡
係咁玩個王模式,又夜晚玩到天光,再訓覺
個種感覺,簡直不能形容
彩虹佢ga操作方法係即時操作,唔同其他game咁
就算3d game都唔可以同佢比呀!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
彩虹山左個一刻,除左我一直都有玩開ga cs之外
都冇game可以滿足到我了T^T^T^T^T^T
圖:我係冇F5的習慣.
彩虹冒險!!永遠在心中開著ser!!!
作者: 風鈴*~    時間: 25-4-2009 21:40

樂古帳號:風鈴*~
台彩角色:〝風鈴* ,,etc
我的心聲:

中一時  在同學的介紹下接觸彩虹
直到暑假時才正式開始玩

當中玩雪最多  算是練到有點技術吧0x0  
然後開了1個玩雪公會*v* [[後改名為 暴風雪之夜
有時會打下任=] 不錯的說 ~ 亦熱愛死亡競技~~ 很刺激~!!
在彩虹中認識了很多fd子-3-'' 很愉快呢 ~

雖然彩已汁了一段日子...
但那些快樂回憶仍會留存在我心裡=]'

祝各位有錦繡前程!

影圖
回憶
fd子4人對外=]

打不可能的300任升lv =]]

用風女打火任05 =] 都打到卡*v*

有多幾張圖,, 有興趣就入去http://www.flickr.com/photos/37761363@N03/?saved=1

作者: -雨藍-    時間: 26-4-2009 02:17

樂古帳號:-雨藍-
台彩角色:飄渺 紫     

-  小角色一名,但仍然很懷念這遊戲,所以也有存一點圖.

影圖回憶

vista機一直都係咁=_=

作者: -雨藍-    時間: 26-4-2009 02:35

貼埋對話-.-xd
隔左咁耐,唔緊要啦可= =?

首先係扮被呃既片段

作者: 林仔    時間: 29-4-2009 23:24

樂古帳號:林仔

台彩角色:洲~*

回味:
一眾戰神天翼的好戰友 你們去哪了?
還記起嗎?天皮?婷?peter? 沒有了.... 往事只能回味......
影圖回憶(1張借用樓上 驚見自己ac):

作者: ansonkit    時間: 1-5-2009 23:54
樂古帳號:ansonkit
台彩角色:上官影魂
我的心聲:最深刻係同 冒險王者同(紅)軍 打佔領/同明月,把酒打佔領
影圖回憶:冇-0-
作者: 菠蘿包    時間: 16-5-2009 13:21
作者: 水男小明    時間: 18-5-2009 19:20
樂古帳號:水男小明
台彩帳號:小明〞

我竟然一張相都無T+T
希望大家記得我吧
作者: 天行哥    時間: 23-5-2009 17:34
好耐無上.
唔係參賽,
手痕貼下

作者: hokaho2005    時間: 7-6-2009 10:30
好想玩返,,,無得玩!!
作者: 殺手.銘    時間: 7-6-2009 15:14
彩虹官網已經關閉-想留住回憶也沒有?-3-

中於加分啦-
作者: shit    時間: 8-6-2009 19:04

影圖回憶:↑↑
樂古帳號:shit
彩虹帳號:醉金沙/小傑〝
我的回憶:每天回家也會上線,有時甚至會上癮,已經數百天沒有玩,難免有點懷念
作者: 大佬康    時間: 26-6-2009 03:19
樂古帳號:大佬康
台彩角色:瀟§灑

哈 相我冇咩點影~"~ 但記憶全部係我腦海當中  仲有我心愛既公會 肥雞晶宮>.<   會長 小肥雞              t^t

最喜歡玩車輪戰既我
記得成日用套133土裝配火男去中頻打666頂裝 打得非常吃力
當ko666頂裝時  個種興奮 難以形容
真係落中頻 仲多過係高頻
唔知有冇人見過我呢=,="
作者: 殺手.銘    時間: 29-6-2009 02:34
大佬康我識你 不過係巨商-
作者: 迷失的靈魂    時間: 9-7-2009 20:35
樂古帳號:迷失的靈魂
台彩角色:茫*魂影
我的心聲:看到此Post才進來看看 , 看到那麼多玩家的影圖和心聲 , 情不自禁地回帖支持一下
               彩虹是不少玩家玩的第一隻Online Game , 我亦不例外 , 彩虹結束營業 玩家們也感到捨不得
               但已成事實 , 只能在此回文支持 , 望彩虹有重生的一天
影圖回憶:沒有影圖 ,,
作者: wongpopy2k    時間: 13-7-2009 03:25
死肥雞- -曾做過我手下xddd (me is泡泡豬)
作者: 迷失的靈魂    時間: 5-8-2009 20:11
見到人地彩虹d相片- -

愈黎愈想玩台彩呀-,-

唔想玩韓彩 因為lag 囧
作者: vcfdre2001    時間: 9-8-2009 05:57
樂古帳號:vcfdre2001   
台彩角色:黃咖哩劍士
我的心聲:剛才開一下文件匣打算刪除一下無用的東西...
               誰料發現這張珍貴的圖片..剛好又看到了這活動
               便上來跟大家分享一下..我唯一的一張彩虹圖片.   
影圖回憶:
作者: 迷失的靈魂    時間: 9-8-2009 18:54
你就好 仲有影圖剩-,-

小的圖都沒有一張

還有 「禁13」 是啥意思

第13隻人物嗎
作者: gary0814    時間: 12-8-2009 21:10
樂古帳號:gary0814
台彩角色:「阿虛〞
我的心聲:有次上黎問價, 最後被不停問要不要賣裝
影圖回憶:果時就係用呢2張問 另附雜圖

作者: FUUU    時間: 13-8-2009 14:21

樂古帳號:FUUU(岩岩開)
台彩角色:xbabyx/xbabyx001/xbabyx002/xbabyx003/xbabyx004
我的心聲:超掛住>3< 果時候係甘賣裝a_a  d AC  一個拎黎存卡  一D拎黎存裝  一D拎黎打架  
XBABYX係打架AC 其他都係存裝   好彩係汁粒前半年賣晒 得番幾件裝  
好想搵人開/開番 就算重新黎過都無所謂!!!!!
影圖回憶: 全部珍藏黎咖/3\  擺左幾年!!  貼住幾張先 其他洗機無晒/3\   

作者: 迷失的靈魂    時間: 14-8-2009 14:05
樓上貼左好多好野呢-,-

未睇已回帖支持你-,-

衣家去睇番先
作者: oxoxoxo    時間: 15-8-2009 03:28
樂古帳號:oxoxoxo
台彩角色:流心的天空
我的心聲:以前玩台彩一事無成,常常跟朋友玩,但完全沒有練技術,所以不大覺得台彩好玩,現在台彩已經正式倒閉,可是我發覺我的心還留在台彩,在很後悔的時候我看見樂古的彩虹區,又對彩虹產生希望,因為有韓彩的出現(知道得遲不要怪我。)
影圖回憶:這個區幫了我解決韓彩很多很大的問題,而這幾張圖片是我的珍藏,現在分享給大家,算是報酬吧!!xd

希望大家喜歡,剛開樂古帳號沒久!!

作者: 迷失的靈魂    時間: 15-8-2009 09:12
樓上有影圖真好呢

但影圖太了了

看不太清楚
作者: tsehonam    時間: 23-8-2009 16:11
作者: 40457310    時間: 25-8-2009 18:03
樂古帳號:40457310
台彩角色:40457310
我的心聲:希望韓彩都可以玩番台彩GE進度
影圖回憶:

作者: ruaaabbb    時間: 30-8-2009 05:37

回憶是傷感:

我個名:*喪鏢* 分身:明教左護法

小學6年開始玩..9月中7= =

覺得最好玩的時期是殺手13,因為我唔買金同高角...

最鍾意同人000裝 1p1@@
暫時都未試過輸,haha
最討厭人屈裝~~所以成日同屈裝人講單p 000裝,人地多數都唔肯-,-

作者: o咀了    時間: 5-9-2009 16:53
樂古帳號:o咀了台彩角色:o咀了(正身) cchh12344321(分身) 我的心聲:台彩汁了就應快忘記... 影圖回憶: 樂古帳號:o咀了
台彩角色:o咀了(正身)
               cchh12344321(分身)
我的心聲:台彩汁了就應快忘記...
影圖回憶:

作者: 廖君諾    時間: 22-9-2009 18:03
作者: killeryin    時間: 24-9-2009 15:59
我係神.無.月
唔知有無人記得我....
作者: ×啊文﹏〝    時間: 29-9-2009 18:09
樂古帳號::×啊文﹏〝
台彩角色:×啊文﹍〝我的心聲:好想玩台彩-_-
影圖回憶:洗機無哂-_-

有冇人記得我呢/.\
作者: why91048328    時間: 10-10-2009 21:26
我個名係太陽B仔...唔知仲有冇人認得我呢-.-...
   我記得果陣仲係小4..  同班fd  硬膠膠一陣玩,..  玩到小6先真正甘玩...  識左好多朋友-,-...好唔捨你地...hope
台彩可以開番  大家  一齊玩啦!!
作者: 打機傻仔    時間: 11-10-2009 16:50
樂古帳號:打機傻仔
台彩角色:goodnight
我的心聲:好想玩返= =係我第一隻online game,有好玩,雖然果時成日比人串話玩低b野,但係我都冇唔玩,好懷念公會鬥洗分,搶頻既的過程,好好玩呀~~我都係因為咁升到太陽2,但我就比人爆左ac,我轉ac再玩,點知依家...
唉,好想開返
作者: 迷失的靈魂    時間: 17-10-2009 20:21
彩虹ac:茫*魂影

樂古:迷失的靈魂

開過n個ac 都唔知開黎做乜

應該係個名唔岩

好想玩,彩虹
作者: 膠樽xD    時間: 14-11-2009 16:49
返黎樂古睇睇 原來仲有甘多同志.
雖然家陣先12歲
但系10歲果陣都玩得好瘋狂
我系中瀕小子 ☆硬膠x俊★
就算彩虹家陣汁左
昔日同各位打既每一場交 每日件開心既事
我都會永世留存系我心低入面~
小方 淋囡 瑩瑩 南囡....同埋甘多位 家姐 細佬 牙妹 牙哥 如果你地見到..
請加我msn. wing_chun@live.hk 我會等你地 my FoRever fds~
作者: wilsonex2468    時間: 12-12-2009 21:42
台彩角色:wilsonex2468
路過  好懷念
作者: gary00737    時間: 12-1-2010 17:48
樂古帳號:gary00737
彩虹帳號:hong1239
我沒有相阿 = =
作者: gary00737    時間: 12-1-2010 17:52
樂古帳號:gary00737
台彩角色:hong1239
我的心聲:比人昆晒d裝,賺卡買左666裝換左個7盾-__-
影圖回憶:我沒有圖片
作者: 叛逆小魚    時間: 21-2-2010 20:54
相就無哂了
太多野要記太多回憶。。。
作者: DOFD    時間: 5-3-2010 21:28
樂古: DOFD
台彩:andychan1779
好掛住以前同公會既人一齊玩一齊打3百關
感謝乂kin教我踢波
感謝第一個教我洗大既人<-唔記得左個名
感謝教我秒龍個個
感謝牛津C樂成日陪我玩
感謝輕舞飛揚既會員

相就仲有D既(唔加分都得)

作者: 卍狂風之海卍    時間: 30-3-2010 13:18
樂古帳號:卍狂風之海卍
台彩角色:卍狂風之海卍
台彩工會:乂狂風浪蝶乂
我的心聲:當年的神手  我想應該沒人記得我了~^oo^....電腦都換掉了 沒有照片的...真可惜
現時實況:自從彩虹冒險執了 跑了去玩星辰online的  +____+
作者: Rlovestep    時間: 7-4-2010 09:43
大家不如去玩韓彩喇.....好好玩....到時又可以識朋友..幾正...
R-death
作者: ivanso    時間: 12-4-2010 13:47

樂古name:ivanso
彩虹name:kinkin1510,kinkin1512
見到咁多同我一樣由小學玩到中學既人,好開心啊.一齊系彩虹留下左我地同自己d朋友好多青澀的回憶.

下底係我開王路等人入既圖, 我好鐘意開團隊/王路同人打,想練好d技術同打多d卡.

作者: aesopl19193    時間: 23-5-2010 01:30
樂古帳號:aesopl19193
台彩角色: 好人一位chan / 愛‧虹的人 / ...我都忘了自己還有什麼a/c..

我的心聲:好想玩番彩虹
影圖回憶: 呢張相.. 果陣時打車輪戰, 我和公會成員一共3個人一隊, 突然有條友走入黎, 然後轉隊..

特此留念(?我只餘下這張相啦..)

作者: tomy1234    時間: 23-5-2010 02:50
樓上個位咪係我表哥=_=
我之前d裝入面(T_T) 依加無了
作者: 〔樂〕    時間: 2-6-2010 17:08
真係無代理肯理我地~"~"嗚
作者: a1991091    時間: 17-6-2010 18:02

上面那張很久的時代

我也經歷過呢!

我從04年玩至10年"~!

都快忘了以前的畫面了
作者: ivanso    時間: 3-7-2010 09:33
好懷念!!!!!
作者: yinbb520    時間: 24-8-2010 17:42

樂古帳號:yinbb520
    台彩角色:天之彗星
    我的心聲:彩虹冒險係我第1隻ol game 第1次玩好似係小3 一路玩到升中丫><
      果時真係超開心 自始之後就冇一隻game可以令我keep住去玩
      前排想玩番果時 先知道冇左 真係超唔開心lol
      同埋我超記得永遠排第1果個都係 寂寞的季節 我懷疑佢係GM黎XD
作者: KEI    時間: 23-12-2010 09:16

樂古帳號:  KEI
台彩角色:╮水仔╭
我的心聲:玩左彩虹都好耐喇,未出卡拉 王者之路之前已經有玩,初時有777裝已經好勁- -.唔好話9裝

彩虹呢隻GAME真係唔錯,每次我玩其他game玩到厭果陣,我一定會玩返彩虹幾個月,呢隻game好講技術,
磨裝都可以打贏神裝,同班fd一齊玩真係好正,可惜依家台彩執左...~_~希望有朝1日會開返
影圖回憶:相唔多,得返幾張

作者: 等待”機會    時間: 28-12-2010 01:52
好懷念不死謙以前叫我大佬既日子.,,.
作者: man2424024    時間: 6-1-2011 22:18
台彩AC: 最初"孤獨乂一生" 之後一直用"消逝…文〞"
一路都係玩踢波GE 玩開踢波GE人或者仲會記得我吧
冇相 亦都好後悔當初冇影到D踢波神裝
不過 果時冇乜玩借左個AC比FD 咁就比人爆左
比人爆晒D野冇幾耐 諗住入去分AC用返177裝踢下波
點知台彩咁就收左皮-_- 果時真係呆左 太突然
諗返起都成3年前了
我到宜家都冇忘記過彩虹
太多回憶
我再搵唔到一隻GAME可以咁易識到朋友
一隻淨係玩技術 完全唔會有屈LV屈裝GE GAME
台彩 I MISS U
作者: 拳王x洛奇    時間: 8-1-2011 12:53
快到2011年啦,我諗我都唔可以再等,因為我都頹廢左三年,
至彩虹冒險倒閉左果陣時,我心諗,有咩可能呀,無啦啦點解會咁架,開頭我真係唔信,以為係封測咁簡單
誰知,我進入樂古裹面,你地一個二個同我一樣都起左疑心,相信,玩左咁多年彩左冒險,大家既心都係一樣
(,會唔會真係.......) 大家既心果然一樣,因此大家都係知音人,諗既野都不出大家諗既野,
在2008年7月倒閉,
我知,我有眼睇既,彩虹玩家,幾千個,黎左樂古到,我好欣賞每一位樓主的做法,
十分偉大,但係我既心情導致讀書成績一落千丈,
我有一次發言係樂古到架,(拳王∞洛奇)
成績問題,家人關係不和,搞到電腦冇得開2年多啦
我今次番黎,係想完成我既夢想(彩虹冒險)沒什麼不可能的2010年再度創造鬼跡)
你地都知,我既做法,難聽D,低能,ON ON地,
冇辦法,2008年最後一次商議,你地之後都冇再發表過
唔通坐係到 等人地喂你食咩
心情固然人人有不同,激昂,低落,頹廢,不同既心情 我都試過
冇錯,你地都一樣,有段時間,任何人都會忘記彩虹冒險既存在,
我都會,有時真係好想再創高昂,...........................
我既夢想真係好簡單,你地既回應,唔知道可唔可以再做((彩虹冒險)沒什麼不可能的2010年再度創造鬼跡))
彩虹ac:拳王∞洛奇
樂古ac:拳王x洛奇
沒什麼不可能的,有可能的不是從口而來,而是從手而來,做人如彩虹,彩虹如成長,成長中也有彩虹
我的心聲:
    我的心情也沒什麼偉大的,如未能講出來,終屈成苦,
果日放學一如既住.番到屋企都係咁,鞋都未除就開電腦,好多野都估唔到既
就係,正在封測???連續幾日,出左事啦,冇理由會咁
到樂古,我諗你地都係,........................
未確實係唔係倒閉時,有d人話咩台灣打風,地震等,..........
我既心情見到你地咁講都好 d
e+知道你地咁講都係唔想搞大姐,
等自己都好過d
真正倒閉既時侯,桌面既彩虹冒險我都仲未刪除,因為我知道彩虹玩家你地一定有咩辦法
誰知,直到e+,每一日我既心聲我蓄住蓄住,
五年級,岩岩先玩彩虹冒險,on居居咁日日放學都係玩
唔識玩到識,低裝玩到勁裝.
不知不覺,彩虹冒險都離開我地幾年啦
人地話(三歲定8十),彩虹冒險.........................
即使彩虹冒險可以係我面前從頭再黎.我既心都唔會變
開頭玩既時候,覺得呢隻game太難玩,點知咪好快又上手
玩緊果幾年,我的確成長左,彩虹冒險係我地另一個家庭,一個童真,可爰的世界,彩虹冒險每一個角色
我地就好似同佢地一齊,簡單一句,好開心,彩虹冒險真係一個好好,好好既online
我都知全港百分之95都覺得彩虹好無聊,
其餘既5%就我地彩虹鬥士,可以玩埋一齊,就己經係知音人啦,每次諗番去個心好酸.冇得形容
好多野我都記得,
風女CS..係風場對住河玩,一係用 弓一係用杖,
有 D人好9架,見人就快死,沖過去秒.
不過都係一件好好既事
無限擒王,熱門焦點.9得黎有D人玩LAG機,...........
點都好,都係一個大家庭
交流裹面,我睇到好多人招募家庭成員等,以後就互相稱呼,
以前好唔好既就係香港人成日同台灣人嘈,包括我啦.............
不過E+彩虹倒閉又係台灣人對我地港人道歉,我地港人有時都幾慚愧下架.
諗起以前,我地港人成日罵台灣人咩台狗,,,
但係都可以感受到個溫暖
E+有時望下個電腦,彩虹都冇埋,我唔知點呀
就係一個協議,我地一個二個都冇得玩呀,都唔知點解冇人出黎接應彩虹,
我知彩虹係超少人玩,但係我地港人同台灣人  都係人姐,我地大家立場一樣
呢場仗我地輸得好慘........
可以有彩虹既,咩ONLINE都冇用,我銘記於心
井唔係裝999既問題,唔係點數既問題.只係多年感情既問題
家下中4啦,風風雨雨都平啦.由低裝玩到999.
記得我親手合過土弓7
其他都係用卡收
每次一開彩虹,就好似帶有童年既FEEL好既ONLINE
每日望下自己既裝都夠滿足,我既朋友都多不勝數,E+都唔見晒啦
所以幫人定幫自己都好
我有個朋友叫(你係幽靈),你地可唔可以幫我搵下佢,同佢咁多年感情,忘不了的
我的FACEBOOK.HokYinJeff
yahoomail:jeff1c30@yahoo.com.hk
樂古ID:拳王x洛奇
彩虹IDyu986yu)/(拳王∞洛奇)
作者: james232    時間: 25-2-2011 03:21
樂古帳號:james232
    台彩角色:jamestracy
    我的心聲:我玩彩虹果陣雖然只系個小二學生
                   旦係我一直陪彩虹陪到我小五小六
                   當我系小五小六既時候我先很買點
                   旦一切已經太遲啦   彩虹汁左   我
                   喊左   我未用過高角   未用高金卡
                   依咖好懷念我既999火裝999風裝
                   666水裝666土裝   我試過男扮女
                   去做人情侶   我想同rose1995講
                   對唔住丫   我又試過用666水裝去
                   同人換666風裝我果陣好開心真心
                   我系彩虹入面識左好多friend可能
                   我唔記得你地叫咩   旦我好記得有
                   個成日用水男有個成日用火男旦我
                   只會用女角   因為太勁啦女角   唔
                   知你地既經歷又系點呢?!?!   = ]
    影圖回憶:換過太多次電腦d相冇晒   好想喊
作者: 24456509    時間: 16-4-2011 19:02
樂古帳號::24456509
台彩角色:神。武者  顏色黨入面既紅色 不管我是廢柴 Ui001 好多好多既ac都唔記得曬..
影圖回憶:洗機無哂
我好掛住昔日既團友 朋友;我真係好後悔當時做左昆狗.對唔住啊比我昆過既人.....
以前係中頻 諗住可以好似我阿哥咁勁點知... 不過都唔緊要^_^ 因為仲搵得番兩個戰友
好記得當時佢教我玩火男屈劍尖 呃防 依隻game 真係我玩過最好玩既game 每次見到你地
係到留言都好想喊;(
作者: lokloklok124    時間: 9-5-2011 22:35
ccccccccccccccc
作者: jahn1jahn1    時間: 5-6-2011 13:57
ccccccccccc
作者: lm2003058    時間: 12-6-2011 00:21
作者: ︴悠遊※    時間: 25-6-2011 01:28

樂古帳號:︴悠遊※
台彩角色:︴悠遊※....本人是第一期玩家,不過我經常開新AC玩....而呢個AC係玩得最耐
我的心聲:D圖年齡係....火隱隱者時期...至到....更新左"星月"以上既Lv之後既短短時間.....而王者之路或之前既圖我唔見晒....

唔知以前台彩的高手們.....有冇玩韓彩呢...如果有玩...記得找我喔!!...我韓彩個ID係kannazuki...
大空翼.....查洛.....superyam......暗雲之雷...美斯....夢幻小神偷.....幻滅......啤.....喵子....舒夫....星淚......格鬥星.....
名字不能盡錄........你地去晒邊=_=????
影圖回憶:看下圖...部份照片
...按圖放大..有部份圖片失真..

唔知有冇人買過呢隻碟呢^_^......上面上面

各位去睇下第62#帖......好有歷史價值.......

作者: 凌雪    時間: 26-6-2011 02:23
gd !!!!!!!!!!!!!! :)
作者: ★♂狗狗♀☆    時間: 23-7-2011 16:02
什麼原因韓代理商唔比香港代理彩虹冒險-_-?
作者: def34zz4123    時間: 21-9-2011 19:14
fgsadsadd
作者: Boring.KK    時間: 25-1-2012 16:04
始終都未開返..
作者: manya    時間: 20-2-2012 22:10
睇一睇...
作者: icqmsnfb    時間: 8-3-2012 11:46
路過的,但都留下言
我果時玩台彩,都無諗過會汁左(果d我記得有好多卡同勁裝,sad)
之後都無再接觸到彩虹冒險(無玩韓彩)
估唔到上nakuz會見番彩虹冒險e個game既名,見到d圖都諗起唔少回憶
雖然我知都無咩可能開番台彩,係e個game既回憶會一直放係我心入面
作者: aa3339    時間: 1-4-2012 10:51
CCCCCCCCCCCCCCCCCC
作者: povpov    時間: 24-6-2012 22:00
掛機
作者: vincentlam83    時間: 13-7-2012 07:15
多謝大大無私分享
作者: diume    時間: 17-7-2012 08:13
CCCCCCCCCCCCCCCCCCCCC
作者: 開工專店    時間: 18-12-2012 01:54
超期待佢開返既1日..類似既game都唔夠真正既彩虹!!!
作者: 〝§雪●    時間: 24-3-2013 05:45

最後發表都上年12月, 唔知有無人見到
樂古帳號:〝§雪●
台彩角色:(原始) 黑暗的魔鬼 (後期) ζFly﹉羽κ  /  ﹢愚×〃 (三個)
我的心聲:呢隻GAME真係無得輸, 我轉過其他ONLINE GAME最多玩到半年(好似係) 個名叫彩虹島, 因為貪佢有彩虹呢兩隻字。不過彩虹冒險呢隻GAME玩到我有病, 日玩夜玩, 晚晚凌晨都唔訓, 諗起都傻傻地, 但都值得。以前一ON 就係去做生意交易, 無聊時踢下足球同用新水女躲雪球, 最多時間用於傾計. 好似有999裝架, 而且比人昆左水杖7, 果個人仲要我一齊去昆人先肯比番我(SOSAD)
影圖回憶:係USB到(BTW有無人唔小心CAP圖CAP到我啊? 好懷念, 因為我CAP 既圖無我自己... 得2張添仲要)
入過公會:我剩係記得輕舞飛揚, 但我以前D舊帖有寫..
「多謝 SK同佢公會所有人 葡萄同佢公會所有人 築夢天使同佢公會所有人 仲有我的外傳... 」

另外我想尋親:(其實我唔記得晒, 但我睇番舊帖見到D人, 咦原來好熟口面)
小依
kit06(原來係樓主)
見狗就殺
天狗○春華●
淫狗
0o紫搖o0
lflf9319
chanwingfai
bennny
劉小白 (台灣人應該找不到此POST吧?)
葡萄 (他也是台灣人)
棄愛影
醉金沙
築夢天使
︴絕望 |
︴絕望 | 鈴
呀文
賭聖
〝傲世風塵〞
道雷師

===

好耐無見
作者: yin320    時間: 7-8-2013 21:40
樂古帳號:yin320
台彩角色:聽聽﹏然 (好似係咁掛~符號唔記得LU~
台彩工會: 曾經係足球神經刀既成員之一
我的心聲: 依然好想玩番彩虹~我知有韓彩..但...好怕唔識字...如果有伴一齊玩就可以既...同埋我真係好鍾意彩虹既踢足球~真係好正!!!!!所有相都冇晒啦,,都咁多年...好正常= =""""對唔住    BTW,,,,真係好_鍾意玩彩虹!!!!玩法好多元化~!!!!確係一流!
現時實況: 玩緊DIABLO2  已經上班族~比較少對電腦! 但都會打機!
LAST:好想玩番彩虹冒險

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://thmlarticle55www.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2