打印 上一主題 下一主題
收起左側

一個只屬於香港的傳奇—水貓工房,可能要消失了...

香港係一個沒有夢想既地方...

唉...

雖然我只有接觸火狗既遊戲 (愛神餐館2, 緋雪千夜)

但我對火狗依個香港 acg 既基石, 香港 acg 既發展動力 咁就要玩完

唔通只有夢想既人起香港無法生存?

只為夢想而不去謀取利益既公司就一定要滅亡?

香港你仲要過多幾耐先會去注意創作? 幾時先會有遠大視野?
回復 支持 反對

雖然無玩、看過任何一隻火狗出的遊戲及東西,
但是見到這個消息...就覺得香港的ACG又再倒退。

我只是走馬看花地看過火狗所出的東西及遊戲截圖,
但我都覺得畫風等是不錯的!可以說是香港品牌遊戲中的佳作!!
如果可以再發展下去...說不定能搶了日本的ACG不少的生意!!

說起政府...我覺得政府的想法,某情度上...太保守了!
毫不考慮如果香港的ACG能發展,所帶來的收入我相信絕對不算少的!!!
因為迷上ACG的多數也是青少年,而青少年很容易沈迷於事物上!
因此可以賺取到不少的利潤!
=====================
CW呀...去過一次...就唔想再去啦= ="
除左火狗果到...其他有8成ge商品...都係紙+畫....
比我想像中的同人展...差太遠了=口="
回復 支持 反對

最唔鋸應該係我啦
我連他一隻game都未玩
真係想玩玩
動漫展果陣好多人去火狗工長
長得濟唔想排
回復 支持 反對

回復 支持 反對

希望在前方!

雲兄你推舊post了 囧(wfc?)
咁本火奇應援本仲訂唔訂好sosad

回復 支持 反對

仲有救就好了 :)

期望玩佢出個隻online game
仲有雙翼愛神既攻略本
回復 支持 反對

原帖由 pcmsjacky 於 2-9-2007 19:26 發表
仲有救就好了

期望玩佢出個隻online game
仲有雙翼愛神既攻略本

我想知佢既系統需求=.="
回復 支持 反對

原帖由 係咁膠 於 12-8-2007 11:41 發表
香港政府視野短淺,搞什麼都只追求盡快有回報
看看它對體育運動的資助,乒乓球單車可就威了,但跑步那些就四面楚歌
問題是大眾依然把ACG當作成小朋友玩意,卻不願多加理解,
其實這個市場潛力很大,根據網上的一些 ...

講出我心聲...!!@@
大眾依然把ACG當作成小朋友玩意,卻不願多加理解<<同意
回復 支持 反對

火狗隻 online game 老實講真係唔多有興趣...

不過會去試玩下既出左既話
回復 支持 反對

我都會去試玩一下@.@
回復 支持 反對