查看: 4747|回復: 35
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[武器大全] 輕狙介紹及使用心得(字海出沒注意) (已加片)

前言:
本人加入左CSO兩年幾, 前排因為電腦問題, 打唔到CSO, AC賣左比人, 自己就喺屋企打CS1.6, 繼續我既狙擊生涯(未有團只打街場)

~~~~~朕乃係分隔線~~~~~
我知你想講乜野, 已經有槍既攻略呀嘛~但係我搵過哂都見唔到把輕狙, 所以..........寫呢篇野講下輕狙既用法, 特性(善意批評冇所謂, 惡意批評可免則免)

先睇下喺現實入面把輕狙係點

都有三分相似既...........三分咋, 個色好唔同
輕狙資料:
                     價錢:     2,750美金
               子彈口徑:     7.62×51毫公尺
一般模式後備子彈量:     90
     屍1/2/3/大亂鬥:     180
      高攜彈生存背心:     270(你成局不停咁射都射唔哂)

呢把槍好多優點, 包括平, 夠輕(比小刀更輕), 唔洗點買, 大部份模式都啱, 你想練跳都可以用呢把槍.............唯一唔好既係殺傷力---喺手動狙尼講, 射身兩槍死好蝕底, 人地重狙射身一槍已經KO你, 但係你用輕狙射一槍都只係扣一大半血

不過, 呢個唔係問題, 用少少技巧就可以啦

講技巧之前, 緊記一樣野, 輕狙永遠以爆頭為先(其實除左重狙把把槍都要爆頭為先)

咩技巧? 首先, 你要記住一樣野, 輕狙唔係成碌木咁企喺度任人射, 係要一路行一路瞄準, 停低零點幾秒(或者更少)然後秒殺佢.........
點解要一路行一路瞄? 一個不停咁移動既人係唔係好難射? 冇錯, 當你不停咁行既時候, 對方係比較難射到你(佢技術唔錯/符碌既都會扣到你一d hp), 而喺佢仲煩緊點搞掂你既時候, 停低一刻秒佢啦=]

呢d方法就要自己多多練習啦.......如果你認為太難既話, 你可以同一般重狙手咁camp喺一二邊, 最好蹲射, 因為蹲射既準度係接近100%, 企喺度射d遠距離既人有時會撻Q

呢把槍配既手槍個人推薦usp, usp雖然冇夜鷹咁高攻, 但係多彈, 把輕狙冇哂彈用呢把槍都仲拖到一陣, 但係夜鷹就只有7粒彈, 而且唔知點解夜鷹打遠距離好多時都Air, usp打到既距離仲遠d, 所以個人認為usp比較好, 至於glock......太低攻, 不過你鐘意既都冇所謂啦, 個人喜好

個個都擺彈道圖, 但係我屋企玩唔到cso, 只能用cs1.6既彈道(其實同cso既都係一樣, 不過cso成日改d槍, 唔知有冇影響)
你會見到cs1.6把輕狙同cso嗰把好唔同, cso嗰把靚好多
(我諗手動狙彈道相比其他種類既槍既彈道冇咁重要, 應該冇人會唔開鏡連射掛=.=)

最左係企喺度唔開鏡連射, 左二係開鏡點射, 右二係唔開鏡蹲連射, 最右係開鏡蹲點射

彈屍能力好抱歉, 因為玩唔到cso, 做唔到彈屍測試, 非常抱歉
(有冇師兄可以幫下我呀!Thx)

點樣做一個好既狙擊手?除左要把狙用得好, 識同隊友合作, 仲要識用手槍!!!!!!!!
用好手槍係一個狙擊手不可缺少既條件

最後
CS系列既GAME都係要不斷練習先可以有進步架

視頻倒是有的, 不過係cs1.6(唔緊要啦, 都係咁玩)

評分

參與人數 6樂點 +5 Bravo! +5 收起 理由
hong2019 + 1 內容精彩
chun強 + 1 內容精彩
m88 + 5
Nelson1234 + 1 點解會有1.6?
a507845363 + 1 睇得出吾係hea做

查看全部評分

回復

1.6唔=cso
彈道唔同的
回復 支持 反對

我好小用呢把槍
我平時見到人用呢把槍最開心 人地射好一彈就馬上Ctrl射
回復 支持 反對

1.6 把AWP 真係好爽
回復 支持 反對

1.6唔=cso
彈道唔同的
leo12 發表於 8-8-2011 23:12

唔知道係唔係唔同, 不過彈道只係參考, 而且手動狙知道彈道冇乜用(我認為), 只雖知道遠/近準度分別同埋蹲/企準度既分別
回復 支持 反對

發現字海 ((逃
回復 支持 反對

好少人回帖咧~
回復 支持 反對

樓主可以加多少少實戰技巧分享咁樣 =]
另外有樣野你冇講
輕狙仲輕過小刀....
回復 支持 反對

樓主可以加多少少實戰技巧分享咁樣 =]
另外有樣野你冇講
輕狙仲輕過小刀.... ...
企鵝K1A 發表於 9-8-2011 00:08

多謝你既提醒=]
回復 支持 反對

頭像被屏蔽
回復 支持 反對